miercuri, 19 ianuarie 2011

PASTA DE ZAHAR

Pentru pasta de zahar folosita in realizarea figurinelor pentru decorarea torturilor exista trei retete :

1. reteta cu sirop de glucoza ( cea mai buna , dar greu de realizat deoacece in Romania nu se gaseste sirop de glucoza )
- zahar pudra 450 de grame (atentie nu zahar tos facut pudra de voi in robot ci zahar pudra cumparat deoarece contine amidon care e indispensabil pentru reusita acestei paste)
- 30 ml apa
- 5 gr gelatina
- 50 gr glucoza

Se pune gelatina in apa, se lasa sa se umfle, se pune pe foc ca sa se dizolve si se adauga glucoza. Nu trebuie sa fiarba, trebuie numai sa devina lichid.
Se amesteca apoi cu zaharul si se lucreaza ca un aluat, daca se lipeste se adauga zahar, daca e prea tare se adauga apa, se lucreaza ori cu zahar presarat mereu pe masa de lucru ori cu amidon, asta ca sa nu se lipeasca ( iese mai bine cu amidon )
Se intinde cu sucitorul ca un aluat si se poate modela in forma dorita . Atentie se intareste relativ repede , de aceea modelati cate o cantitate mica, restul tinand-o infasurata in folie de plastic.

2. reteta cu miere
- 1 lingura gelatina ( aproximativ 10 gr )
- 6 linguri apa
- 1 lingura margarina (la cub)
- 2 linguri miere
- zahar pudra cat intra

Gelatina si apa se amesteca putin ,se pun pe baie de abur si cand e calda se adauga margarina si mierea,se amesteca usor pana se dizolva
Se pune zahar pudra intr-un castron ,se adauga lichidul, se amesteca cu o lingura usor incepand din mijloc si se mai adauga zahar pana se face ca o pasta groasa.
Cand nu se mai poate amesteca ,se rastoarna pe masa de lucru pe care punem zahar pudra ( sau amidon ) si framantam bine pana nu se mai lipeste de masa si devine ca un aluat.

3. cumparata gata gacuta de : aici

Cu aceasta pasta se pot acoperi torturile. Atentie insa stratul de deasupra sa fie uns cu o marmelata , unt , crema sau o gelatina calda ca sa fie lichida, astfel foaia se lipeste si nu aluneca.

TORT DE CIOCOLATA IN TREI CULORI







Blatul:
- 60 g de migdale pudra
- 100 g zahar pudra (60+40)
- 20 g cacao
- 4 albusuri
- un varf de sare

Crema:

Mousse de ciocolata alba:
- 200 ml frisca lichida
- 200g ciocolata alba
- 2g gelatina -1 foaie
- 100 ml frisca batuta

Mousse de ciocolata cu lapte:
- 200 ml frisca lichida
- 200 g. ciocolata cu lapte
- 1 foaie gelatina
- 100 ml frisca batuta
Se prepara ca mousse-ul de ciocolata alba

Mousse de ciocolata amaruie:
- 200 ml de frisca lichida
- 200 g ciocolata amaruie
- 1 foaie de gelatina
- 100 ml frisca batuta
Se prepara la fel ca mai sus

Preincalziti cuptorul la 200 de grade C
Amestecati bine pudra de migdale cu 6o g. zahar pudra si cacao.
Bateti albusurile spuma cu varful de sare si adaugati zaharul pudra putin cate putin (cele 40 g.)
Turnati compozitia ,cam 1 cm grosime in forma pusa pe o hartie de copt si lasati-o la cuptor 15 minute. Imediat ce ati scos blatul din cuptor, rasturnati si scoateti hartia.
Lasati-l la racit.

Mousse de ciocolata alba:
Se bate frisca bine. Gelatina se pune la inmuiat.
Smantana se incalzeste, se adauga si ciocolata si se amesteca pana se topeste. Cand este caldut amestecul se adauga gelatina si frisca batuta.
La fel se procedeaza si la urmatoarele.

Mai intai se toarna mousse-ul alb, asteptam sa se intareasca, pe urma cel cu ciocolata cu lapte si ultimul cu ciocolata amaruie.

Decorul l-am realizat din iocolata Milka topita. Am desenat pe hartie de copt aripile de fluture si celelalte elemente. Cu ajutorul spritului am conturat cu ciocolata topita formele, apoi le-am introdus la congelator pentru 5-10 minute. Odata scoade de la congelator se desprind cu grija de pe hartia de copt si se decoreaza tortul cu ele.

TARTE UMPLUTE CU CIOCOLATA






BRIOSE :
- 200 gr ciocolata amaruie
- 100 gr unt
- 200 ml lapte
- 1 ou
- 100 gr smantana
- 50 gr zahar
- 250 gr faina
- 2 lingurite amidon
- sare
- 1 lingurita praf de copt
- 3 linguri cacao

CREMA :
- 1 baton de vanilie
- 200 ml frisca lichida
- 3 galbenusuri
- 80 gr zahar
- 125 gr. ciocolata amaruie
- 200 gr unt moale

DECOR :
- Glazura neagra dr. Oetker
- Ornamente colorate dr. Oetker



Se incinge cuptorul la 180 C.
Se topeste untul si se adauga 50 gr de ciocolata, se amesteca pana se topeste si aceasta.
Intr-un alt vas se amesteca laptele, oul, smantana si zaharul. Separat, intr-un castron, se amesteca faina cu amidonul, praful de copt, sare si cacao.
In amestecul de faina se inglobeaza amestecul de lapte, ciocolata si restul de ciocolata rasa pe razatoarea mare.
Aluatul se toarna in forme de briose si se coace la cuptor aproximativ 25 de minute.
Se scot briosele si se lasa sa se raceasca.
Se cresteaza batonul de vanilie si se da in fiert in frisca. Galbenusurile se bat cu zaharul , se inglobeaza frisca fierbinte, apoi se incalzeste la foc moale , amestecand , pana se ingrosa compozitia ( atentie sa nu fiarba ). Se strecoara si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Se bate untul spuma 10 minute, apoi se inglobeaza in el intai crema de vanilie, apoi ciocolata topita si racita ( calduta ).
Se lasa sa se raceasca amestecul. Se taie cate un capacel de la fiecare briosa si se face cate o adancitura care se umple cu crema.
Se decoreaza cu Glazura si Ornamente colorate de la dr. Oetker

PRAJITURA CU VISINE SI CREMA DE BRANZA








BLATUL
12 linguri cu zahar
2 pliculete zahar vanilat
4 oua
9 linguri ulei (floarea soarelui)
10 linguri lapte (caldut)
15 linguri cu varf de faina
1 pliculet praf copt
aprox 700-800 gr visine fara samburi

CREMA
400 ml lapte
2 crema de tort ( de vanilie ) Dr. Otker
500 de grame mascalpone
250 ml frisca lichida indulcita
1 plic de intaritor de frisca

JELEUL
un compot mare de visine sau 400 grame de visine proaspete
suc din compot
1 plic de jeleu pentru tort




Se freaca galbenusurile cu zaharul + zaharul vanilat, se adauga treptat uleiul, apoi cate o lingura de lapte
Albusurile se bat spuma si se amesteca apoi cu faina si praful de copt . Amestecul rezultat se adauga celui de sus ( galbenusurile frecate cu zaharul , uleiul si laptele ) si se omogenizeaza .
Se toarna compozitia in tava unsa cu margarina (sau ulei) si tapetata cu faina, apoi se aseaza 1/2 din visine .
Se baga la cuptor la 175 de grade, aproximativ 35-40 de min . Se scoate si se lasa la racit
Pentru crema - se prepara crema de vanilie impreuna cu laptele ( conform instructiunilor de pe ambalaj ) iar cand este gata se mixeaza toata cantitatea de branza, pana se obtine o masa cremoasa.
Se bate frisca si se adauga intaritorul. Se mai bate pana e tare de tot.
In masa crema de vanilie si branza racita deja se adauga frisca, amestecand usor.

Pe blat se adauga toate visinele ramase. Deasupra lor se adauga crema, uniform, pe toata suprafata, netezind usor cu un cutit cu lama lunga, umezit.
Se prepara jeleul de tort dupa instructiunile de pe ambalaj, folosind cantitatea necesara de lichid - suc din compot amestecat . Se acopera prajitura cu jeleul, se da la rece 2 ore, apoi se taie cu cutitul inmuiat in apa rece.

TURTA DULCE







INGREDIENTE

- trei linguri de miere de albine
- 200 gr zahar pudra cu aroma de vanilie
- 500 gr faina
- 3 oua
- 1 lingurita bicarbonat
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita anason macinat
- 5 cuisoare
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 lingurita cacao

Se amesteca toate ingredientele intr-un castron si se framanta un aluat omogen, care se infasoara intr-o folie si se lasa in frigider, la rece, o ora.
Se intinde aluatul in foaie subtire , se taie cu ajutorul formelor . Pe o tava tapetata cu hartie de copt se coc in cuptorul preincalzit pana capata culoarea aurie.

Pentru glazurare :
-3 albusuri
-500 g zahar pudra
-zeama de la jumatate de lamaie
-colorant alimentar

Se amesteca albusurile cu zaharul pudra si zeama de lamaie si se mixeaza timp de 10 minute, pana se obtine royal icing de consistenta destul de tare.

Din acelasi aluat ( de turta dulce ) am facut si casuta. Pentru lipit si decorat am folosit glazura.

DELICIU DE PIERSICI




Ingrediente :
- pentru blat:
400 g biscuiti simpli
1/2 cana nuci pisate
1 esenta de rom
1 esenta de portocale
1 pachet de unt
3 linguri de zahar
200 ml lapte

-pemtru crema:
750 ml iaurt ( eu am folosit Muller simplu pentru ca este dulce )
6 linguri de zahar
2 pliculete gelatina
250 ml frisca
1 esenta de vanilie
1 compot mare de piersici

-pentru decor:
frisca
1 mandarina
1 kiwi

Se dau biscuitii, impreuna cu nuca, prin masina de tocat. Laptele se pune pe foc cu zaharul, esentele si untul, se fierb cateva minute pana se omogenizeaza, apoi amestecul se toarna peste biscuiti si se amesteca bine.
Se pune amestecul de biscuiti intr-o forma de tort cu inel si se preseaza bine.
Se pune gelatina la inmuiat , pentru 10-15 minute, apoi se amesteca cu 100 de ml compot de piersici si se incalzeste ( cu atentie fara a o fierbe ) pana se dizolva complet. Se lasa la racit.
Se bate frisca bine, apoi se amesteca cu iaurtul, zaharul, esentele si gelatina ( atentie sa nu fie calda ) , se omogenizeaza bine.
Peste blatul de biscuiti ( care s-a racit intre timp ) se pune jumatate din crema, apoi se aseaza bucatele de piersici si din nou crema.
Se tine la frigider minim doua ore. Dupa ce crema s-a intarit , se desface inelul, se indeparteaza si se orneaza tortul cu frisca, mandarine si felii de kiwi.

TARTA DE ARDEI SI CARNE TOCATA

150 gr cartofi
150 gr faina
80 gr unt moale
2 cepe
1 ardei gras rosu
1 ardei gras verde
1 ardei gras galben
ulei de masline
500 gr carne tocata
sare
piper
boia de ardei dulce
cilli
cimbru
3 oua
150 gr smantana
150 gr lapte
bulion sau ketchup

Se decojesc cartofii, se spla si se taie cuburi; se fierb in apa cu sare 25 de minute. Se scurg si se lasa sa se raceasca.
Dupa ce s-au racit cartofii, se zdrobesc si se face un aluat din ei impreuna cu faina, untul si sarea.
se imbraca cu acest aluat o forma unsa ( i se ridica si margine ) si se baga in frigider pentru 30 de minute.
Se toaca ceapa. Ardeii se curata si se taie bucati. se parjesc ardeii si ceapa in ulei circa 4 minute. Se scot . Apoi se prajeste carnea tocata ( inainte eu am condimentat-o cu sare , piper, boia de ardei dulce, usturoi granulat, cili si mult cimbru ) pana devine sfaramicioasa.
Carnea se amesteca cu bucatelele de ardei si ceapa si se aseaza compozitia in forma.
se amesteca ouale, smantana, paltele si bulionul; se adauga sare si piper si se toarna peste carnea tocata
Se coace la 200 C timp de 45 de minute.





TARTA RATTATOUILLE

Pentru amatorii de branzeturi ( cum suntem noi ) este ideala.

BLAT
200 gr faina
100 gr unt rece
1 ou

UMPLUTURA
1 ardei gras galben
1 ardei gras rosu
1 ardei gras verde
1 vanata
1 dovlecel
ulei de masline
sare, piper, usturoi granulat
200 gr ricotta ( sau urda )
200 gr smantana
3 oua
200 gr Mozzarella
150 gr branza cu mucegai albastru

Se framanta rapid un aluat din faina , unt si ou. Se face o bila de aluat , se infasoara in folie si se baga la frigider 30 de minute.


Se spala legumele si se curata. Ardeii grasi se taie fasii, dovlecelul si vanata se taie cuburi mari. Legumele se calesc separat in cateva linguri de ulei de masline, apoi se sareaza si se pipereaza.




Glazura de prepara din ricotta amestecata cu smantana si cu oua, se sareaza si se pipereaza.
Se intinde o foaie de aluat si se tapeteaza cu ea o tava unsa. Atentie se ridica o margine inalta . Se coace 15 minute la 175 C.
Se scoate blatul din cuptor si se repartizeaza legumele deaspura. Se acopera cu glazura de ricotta si la final se presara felii de branza albastra si de Mozzarella.


Se coace 30-45 de minute .

joi, 6 ianuarie 2011

SUPA CREMA DE CIUPERCI




100 gr unt
3 linguri de faina
1 l lapte
3 l supa de legume
600 gr ciuperci Champignon
1 cutie ciuperci
400 gr Ghebe
2 cepe
2 morcovi
1 pastarnac




Se topeste untul intr-o cratita , se taie ceapa marunt si se pune la calit. Cand ceapa incepe sa se inmoaie se adauga ciupercile ( se mai opresc cateva ciuperci , eu am oprit 7 ) si se calesc impreuna vreo 15-20 de minute.




Se adauga si pastarnacul si morcovii taiati cubulete si se mai calesc inca 15 minute.




Sa pun apoi cele 3 linguri de faina si se stinge cu laptele. Se pune si supa ( poate fi apa in care s-au fiert legume sau apa cu vegeta ) si se fierb impreuna aproximativ 30 de minute.




Se lasa supa sa se raceasca putin si se paseaza in blender. Se sareaza , se pipereaza si se pune din nou pe foc.
Ciupercile ramase se taie felii subtiri si se calesc in putin ulei de masline.




Cand supa da in clocot se opreste aragazul si se orneaza cu ciupercile calite si cu patrunjel ( eu n-am avut ).



_________________

SUPA CREMA DE ROSII




Aveti nevoie de :
50 g unt
300 g ceapa ( 3 cepe medii )
5 catei de usturoi
100 g de telina
100 g morcovi ( 1 morcov )
50 g pastarnac
1,5 kg rosii ( decojite ) sau 4 cutii de 400 g de pulpa de rosii
3 linguri de pasta de rosii
1/2 lingura de Secretul gustului
2 linguri de zahar
1 varf cutit de cilli
1/2 lingurita curry
1/2 lingurita paprika
dupa gust piper alb, rozmarin, oregon, busuioc si sare
3 litri de apa

Se curata legumele si se spala, apoi se taie felii.
Aici sunt legumele spalate si gata sa fie feliate


Legumele feliate ( ceapa, usturoiul, pastarnacul, telina, morcovul ) se pune la calit cu cele 50 g unt.


Cand legumele incep sa se inmoaie se adauga cei 3 litrii de apa si se lasa sa fiarba 20 de minute.


Se adauga apoi rosiile. Daca folositi rosii trebuie sa le scoateti cotorul si sa le decojiti. Daca folositi pulpa de rosii din cutie atunci puteri reduce volumul de apa adaugat cu aproximativ 500 g. Eu am folosit si rosii si pulpa din conserva.


Se adauga mirodeniile si condimentele .



Si se lasa la foc mic pana cand toate legumele sunt fierte. Se paseaza cu blenderul. I se pot adauga paste sau orez sau poate fi mancata simpla cu crutoane.
Inainte de servire i se adauga patrunjel si busuioc taiate marunt si smantana.

marți, 4 ianuarie 2011

TORT KINDER PINGUIN









Fiind innebunita ( atat eu cat si fetele )dupa prajiturica din comert Kinder pinguin m-am indragostit de aceasta reteta.
Asa ca am facut-o si sub forma de tort si sub forma de prajitura

Pentru blat :
10 oua
200 grame zahar
2 pachetele de zahar vanilat
5 linguri pline cu gris
5 linguri pline de faina
5 linguri pline de cacao amara
5 linguri de miere
1,5 pac. de praf de copt
1 praf de sare
50 ml lapte
270 ml ulei

Glazura 1 (peste crema)
120 grame ciocolata de Milka
70 de grame de unt
1 lingura de apa
2 linguri de ulei

Glazura 2 (pentru finisarea prajiturii)
220 de grame de ciocolata Milka
100 grame de unt
3 linguri de ulei
1 lingura de apa
1 lingura zahar praf

Crema :
700 mililitri de frisca lichida
2 pachetele de intaritor de frisca
3 linguri de lapte
2 lingura de miere
2 plicuri zahar vanilat burbon
cateva picaturi de esenta de rom


Pentru blat se separa ouale, bateti cele 10 galbenusuri cu zaharul si cu zaharul vanilat cateva minute pe viteza cea mai mare pana amestecul e o crema densa.
in aceasta crema se adauga faina amestecata cu praful de copt, cacao si grisul . Se mixeaza usor, apoi se adauga treptat adaugati laptele si uleiul, iar la final mierea. ( atentie dureaza ceva pana se incorporeaza uleiul )
Amestecati usor creama rezultata cu cele 10 albusuri batute spuma tare cu praful de sare.
V-a rezulta o compozitie destul de lichida.
Se coc doua foi, una obligatoriu pe hartie de copt ( pentru a o putea manevra fara a o rupe ) la 175 grade, aproximativ 20-25 de minute. Foile le lasati sa se raceasca fara a indeparta hartia.

Intre timp se prepara glazura 1, din toate ingredientele care se amesteca pe foc, topindu-le, fara a fierbe.
Se da de o parte sa se racoreasca.

pentru crema se mixeaza frisca pe viteza mare pana sta bat. Se adauga cele 2 pachetele de intaritor de frisca. Apoi laptele , mierea, esenta de vanilie si zaharul vanilat si mixam iara bine. Rezulta o crema tare.

Intre timp foile s-au racit si putem trece la asamblarea prajiturii: pe una din foi se pune jumatate din crema, netezind foarte bine, ajutandu-ne, la nevoie, de un cutit umed cu lama lunga. Peste crema se pune glazura preparata, pastrata la temperatura camerei, apoi se pune prajitura la congelator cateva minute, doar cat sa se intareasca glazura.

Se prepara glazura 2, identic ca si prima, din toate ingredientele specificate.

Se scoate prajitura cu glazura intarita din congelator si deasupra se pune, lingura cu lingura, restul de crema, niveland foarte bine suprafata.

Peste crema se rastoarna a doua foaie, cu hartia de copt in sus, apasam usor pe toata suprafat hartiei ca sa adere foaia la crema, apoi indepartam hartia.

Suprafata prajiturii se glaseaza cu glazura 2 si se da din nou la congelator pana la intarirea acesteia