miercuri, 19 ianuarie 2011

PASTA DE ZAHAR

Pentru pasta de zahar folosita in realizarea figurinelor pentru decorarea torturilor exista trei retete :

1. reteta cu sirop de glucoza ( cea mai buna , dar greu de realizat deoacece in Romania nu se gaseste sirop de glucoza )
- zahar pudra 450 de grame (atentie nu zahar tos facut pudra de voi in robot ci zahar pudra cumparat deoarece contine amidon care e indispensabil pentru reusita acestei paste)
- 30 ml apa
- 5 gr gelatina
- 50 gr glucoza

Se pune gelatina in apa, se lasa sa se umfle, se pune pe foc ca sa se dizolve si se adauga glucoza. Nu trebuie sa fiarba, trebuie numai sa devina lichid.
Se amesteca apoi cu zaharul si se lucreaza ca un aluat, daca se lipeste se adauga zahar, daca e prea tare se adauga apa, se lucreaza ori cu zahar presarat mereu pe masa de lucru ori cu amidon, asta ca sa nu se lipeasca ( iese mai bine cu amidon )
Se intinde cu sucitorul ca un aluat si se poate modela in forma dorita . Atentie se intareste relativ repede , de aceea modelati cate o cantitate mica, restul tinand-o infasurata in folie de plastic.

2. reteta cu miere
- 1 lingura gelatina ( aproximativ 10 gr )
- 6 linguri apa
- 1 lingura margarina (la cub)
- 2 linguri miere
- zahar pudra cat intra

Gelatina si apa se amesteca putin ,se pun pe baie de abur si cand e calda se adauga margarina si mierea,se amesteca usor pana se dizolva
Se pune zahar pudra intr-un castron ,se adauga lichidul, se amesteca cu o lingura usor incepand din mijloc si se mai adauga zahar pana se face ca o pasta groasa.
Cand nu se mai poate amesteca ,se rastoarna pe masa de lucru pe care punem zahar pudra ( sau amidon ) si framantam bine pana nu se mai lipeste de masa si devine ca un aluat.

3. cumparata gata gacuta de : aici

Cu aceasta pasta se pot acoperi torturile. Atentie insa stratul de deasupra sa fie uns cu o marmelata , unt , crema sau o gelatina calda ca sa fie lichida, astfel foaia se lipeste si nu aluneca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu